Noen «SEO-eksperter» sier at lenker fra dårlige nabolag, altså lenker fra spamblogger og andre dårlige nettsider, ikke faktisk kan skade nettsiden din sin ranking på Google. Mange påstår at dårlige lenker bare ikke vil hjelpe rankingen. Vel, om de har hatt rett om det før i tida så er den perioden definitivt over, også når det gjelder norske sider.

Tabben
Jeg gjorde, ved en feil, et forsøk med en nettside som står veldig sterkt i sin nisje på Googlesøk. Det er ei nettside jeg aldri ville ha prøvd å eksperimentere med fordi den skaper betydelige verdier for meg, og det ville vært ren dumskap å prøve blackhat-teknikker på den. Vel, det som skjedde var at jeg klarte å få inn en link til nettsida i en footermal som blir brukt på et par tusen blogger, gamle og nye, spamblogger og noen ekte blogger av alle slags typer. Slike blogger ligger ofte på dyre SEO hosting tjenester som seohosting.io og Smart Seo hosting, der finner man slike lenkefarmer.

I og med at jeg bruker Adwords for å promotere siden så sjekker jeg Analytics med jevne mellomrom, og plutselig oppdaget jeg  at jeg ikke var på første side lenger for organisk søk på det ettertraktede søkeordet, jeg var ikke på noen sider lenger… ihvertfall ikke på de 10 første som jeg gadd å sjekke. Jeg ble litt sur, men godtok det og tenkte at Google har endret algoritmen sin.

Sjekken + fixen
Men jeg syns allikevel at det hadde skjedd litt brått, SEO-metodene mine har gjort at nettsidene mine ikke har blitt påvirket i noe særlig grad når Google oppdaterer måten de rangerer sider på. Så jeg måtte til bunns i dette. og det tok selvfølgelig ikke lange tida før jeg oppdaget hva som hadde skjedd. og jeg fjernet straks lenken fra footermalen, og vips, to dager senere er siden godt plassert på førstesiden igjen…

Så jeg vil oppfordre til å gjøre som en del smarte SEO-folk har sagt lenge. Enten fjern alle dårlige innlenker eller bruk Google Search Console til å forkaste innkommende lenker fra dårlige nettsider: https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main.
Se veiledning her: https://support.google.com/webmasters/answer/2648487?hl=en.

Moralen er at søppel = elendighet