Vanlige spørsmål angående webhoteller og domener.

Hva er et webhotell?
Svar: Et webhotell er et sted på Internett hvor din hjemmeside og e-postkontoer er plassert. For at andre skal ha muligheten til å sende deg e-post eller besøke din hjemmeside trenger du et webhotell. Med andre ord, det er ditt webhotell som holder ditt domene i gang.

Hva er et domenenavn?
Et domene/domenenavn er en adresse på internett og kalles også ofte webadresse.
www som står foran domenet er ikke en del av selve webadressen.

Hvordan brukes et domene ?
Et domene kan bestilles til et webbhotell, slik at navnet kan brukes med en gang, man kan legge ut sin hjemmeside umiddelbart. Domenet kan også bestilles med hensyn til senere benyttelse hvis man i første omgang bare vil sikre seg navnet og man har da domenet «parkert». Når tiden er inne for å legge ut egne hjemmesider kan du opprette et webhotell til domenet. Om du allerede har et webhotell kan vi registere domenet og lage en forwarding (en redirection URL), det vil si en viderekobling til din hjemmeside. På denne måten slipper dine besøkere å skrive inn den lange og tunge adressen i webleseren men kan ganske enkelt bare skrive inn domenenavnet.

Hvordan kan jeg sørge for at siden min blir funnet ved søk på Internett?
Svar: Det finnes forskjellige søkesider/søkedatabaser. For eksempel Kvasir, Yahoo, Google, MSN m.fl.  Dersom du har sett at det faktisk kommer opp treff for din webside fra disse søkedatabasene har «søkeroboter» som sveiper over Internett for å lagre så mange stikkord og søkekriterier som mulig i databasen funnet siden din.

Hva er WebMail?
Svar: WebMail er et webgrensesnitt for å lese e-posten din på Internett via nettleseren din (programmet du bruker til å surfe på Internett med). Du kan også sende e-post via WebMail, sette opp adresselister, signaturer o.l.

Finnes det en bruksanvisning for cPanel?
Svar: Engelsk bruksanvisning finnes her: http://www.cPanel.net/docs/cp/

Hvordan kan jeg vite hvor mye diskplass som er brukt og hvor mye som er disponibel i cPanel?
Svar: Oversikt over hvor mye diskplass du til en hver tid har til rådighet finner du i venstre kolonne på forsiden av ditt kontrollpanel (cPanel) – under overskriften «General account information». «Disk usage» viser hvor mye diskplass du har brukt, og «Disk space available» viser hvor mye diskplass som er ledig.

Hva er et webhotell?
Svar: Et webhotell gir deg eller bedriften lagringsplass for websider og email på en webserver, som er tilknyttet Internett, 24 timer i døgnet, året rundt.
Webhotellet må knyttes mot et domene navn f.eks dittdomenenavn.no
Dette er et unikt navn som refererer til dine websider, slik at andre skal kunne finne websidene på Internett og sende email.

Hva er en IP-adresse?
Teknisk sett er et domenenavn en oversettelse av en IP-adresse. IP-adressene er det som knytter sammen alle datamaskiner på Internett, for at informasjon skal kunne overføres. IP-adressene oversettes til domenenavn for at det skal være enklere å huske og arbeide med. Et eksempel på en IP-adresse er: http://217.23.7.193 som er det samme som https://www.lykkemedia.no.

Hvordan får jeg tilgang til kontrollpanelet for mitt webhotell?
Du får tilgang til CPanel’et på følgende måte. http://www.dinwebside.no:2082

Hva er HotLink Protection?
Svar: Hotlinking er når en annen nettside linker direkte (legger inn din URL i sin html-kode) til et av dine bilder eller multimediafiler og inkluderer det direkte på sin nettside. Ikke bare er dette tyveri men disse bruker også «ulovlig» av båndbredden på serveren hvor du har ditt webhotell hver gang bildet blir vist. HotLink Protection er å hindre andre i å få muligheten til å få misbrukt og stjele elementer på din webside på denne måten.

Når jeg logger meg på kommer det opp «Password not accepted»
Svar: Det er viktig å skille mellom små og store bokstaver i passordet. Hvis passordet ditt for eksempel er Ejhd67T så nytter det ikke å skrive ejhd67t eller.

Generelle regler for alle domenenavn:
– Kun bokstaver (a-z) og tall (0-9) og bindestrek (-) kan brukes.
Æ,ø,og å blr tilgjengelig for flere domenetyper i 2004.
– Et domenenavn må inneholde mer enn to tegn (gjelder ikke for .no .com .net og .org).
– Et domenenavn kan ikke begynne eller slutte med bindestrek.
– Et domenenavn kan ikke inneholde mellomrom.
– Domenenavn gjør ingen forskjell på store eller små bokstaver.